Idén először lesz részünk ebben a fantasztikus égi jelenségben, a csillaghullásban. Mától néhány napon át megtekinthetjük a Lyridák meteorrajt, a most következő cikkben megtudhatod, miért is lesz különleges ez az alkalom!

Mi is az a Lyridák meteorraj?

A Krisztus előtti XII. században is említették már a meteorraj létezését. A raj a nevét a Lyra, azaz Lant csillagképről kapta. Azért innen, mert a hullócsillagok látszólagosan innen indulnak ki.

A tudomány jelenlegi állása szerint a meteorraj forrása a Thatcher-üstökös, mely nagyjából 415 évenként kerüli meg a Napot. Az üstökös utoljára 1861-ben járta meg a Naprendszer belső bolygói  visszatérését mi már nem fogjuk megélni, ugyanis 2276-ban fog visszatérni.

Amikor az üstökös a Nap közelében van, akkor törmelékfelhőt hagy maga után, amin a Föld áthalad, mi pedig csodálatosan szép hullócsillagokat látunk! A Lyridák meteorraj kémlelésekor 10-20 hullócsillagot figyelhetünk meg minden órában. Ennél azonban lehet kevesebb, illetve több is, 1982-ben például több mint 100 hullócsillagot figyeltek meg egy óra leforgása alatt. Az április legizgalmasabb eseménye 16-án kezdődődött, de a legtöbb hullócsillagra április 21.-23. között számíthatunk.

Figyelem, az előadás csak hajnalban kezdődik!

Éjjel kettőtől kezdve érdemes elfoglalni a páholyt némi nassolni valóval, mert a műsor pirkadatig, körülbelül öt óráig  tart. Ahhoz, hogy a látványban gyönyörködhessünk,  a szemünkön kívül semmiféle eszközre nincs szükségünk- szabad szemmel is jól látható lesz a nagy esemény.  A látható jelenség hátterében az áll, hogy amikor a meteorfelhő törmelékdarabkái elérik a Föld atmoszféráját, a légkörben található sűrűbb közeg részecskéinek ütköznek.

Ami jó hír az égi jelenségek kedvelőinek, hogy április 23-án újhold lesz, tehát a kísérő égitestünk fénye nem fog zavarni, illetve hogy a jelenlegi számítások szerint a 21-éről 22-ére virradó éjjel csak kevés felhő lehet az égen, így jó esély mutatkozik felhőmentesebb időszakokra és körzetekre is. Az előtte és utána éjjel is kevés felhőre számíthatunk az ország legnagyobb része felett.

Forrás: Időkép