A Tisza-tavat nem a természet, hanem az ember hozta létre. Fél évszázada annak, hogy Kiskörén megkezdődött a kor gigantikus építkezése, a Tisza II. Vízlépcsőé, melyet 1990. óta neveznek Tisza-tónak. A tó, amit az ember alkotott, s a természet birtokba vett.

De honnét az Amazonas-vidékét megidéző táj, a rengeteg kisebb, nagyobb sziget? S honnét országunk második legnagyobb tava? Lássuk születésének történetét!

 

A Tisza-tó kialakulása

A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, területe 127 km2. Lánykori néven Kiskörei Víztározó, hiszen 1968-ban Kiskörén kezdték építeni a Tisza II. Vízlépcsőt, mely a kor legnagyobb építkezésének számított. Az 1973-ban elkészült és átadott duzzasztómű célja a nyáron aszályos alföldi területek vízellátása, az áradások szabályozása mellett turisztikai és vízi sportolásra alkalmas terület létrehozása volt. Másik fő cél a villamos energia termelése.

A vízlépcső és a tározótér átadásakor a tó feltöltését még három fázisra tervezték, de csak kettő valósult meg. Az első, lassú ütemet a vízlépcső megépítésével kezdték meg. A második ütemben a kilenc öblítőcsatornán át a szabályozott vízszint elérése volt a cél az 1980-as években.

A harmadik ütem, ami további másfél méterrel emelte volna meg a jelenlegi vízszintet, már nem valósult meg,  ezért sok szárazulat megmaradt. Utólag mondhatjuk, hogy óriási szerencse a mai vízszint, hisz ez a csodás környezet az ezer szigettel, a kis lagúnákkal együtt vált a természetkedvelők paradicsomává.

A Tisza-tó medencéi

A tórendszert kisebb-nagyobb összefüggő felületek: medencék, holtágak, morotvák, csatornák, s szigetek alkotják. A tározóban található szigetek összterülete megközelítőleg 43 km², közepes vízmélysége 1,3 méter, maximális mélysége 17-19 méter. A folyó hossza a tározóban 33,5 km.

Négy medencéből áll a terület Kiskörétől haladva: az Abádszalóki-medence az első, s egyben a legnagyobb átlagos vízmélységű terület. Az erőmű szomszédságában, nyáron van olyan hely, ahol 17-19 méter is lehet a vízmélység.

Szomszédban, Észak felé haladva a Sarudi-, a Poroszlói-, majd a felső csücskében a Tiszavalki-medence található, melyek átlagos vízmélysége ebben a sorrendben csökken, s összesen közel 250 millió m3 víztömeget tárol.

 

Mesterséges építményből természeti világörökség

A Tisza-tó születésével búcsút mondtak az egykori nagy ártéri erdőknek, az addigi életnek. Majd eltelt néhány évtized, s a természet birtokba vette ezt a csodás, új életteret, a Tisza-tó minden öblét, lagúnáját, szigetét, s egyedülálló természeti kincs született a szemünk láttára!

Itt találod Európa legnagyobb egybefüggő, virágokkal teli tündérrózsa- és tündérfátyol mezejét; ahol a parti fűzfák, a nádasból felröppenő madarak a háborítatlan természet szépségével kápráztatnak el bennünket.

Azután itt van a Tiszavalki-medence, ahol a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó területen egy 1973 óta védett madárrezervátumot hoztak létre, mely ma már az UNESCO Világörökség részét képezi.

 

Páratlan természeti értékek, kerékpározás, horgászat, vízi sportok, kulturális programok- a Tisza-tó mellett minden együtt van a felejthetetlen nyaraláshoz. S persze a csodásan felújított Tisza-tavi strandok, melyek vízminősége évről-évre kiváló minősítést kap.

A tó születése, keletkezése tehát nem egy adott nap, hanem hosszú évek folyamatos fejlődése, változása, alakulása, mely velünk és a természettel együtt a szemünk előtt játszódik nap mint nap…

Ismerd meg a Tisza-tó igazi arcát a tanösvényeken!

A három legismertebb, hivatalos Tisza-tavi tanösvény:

  • Tisza-tavi Vízi-sétány – Poroszló/ A legrégibb Tisza-tavi tematikus utat 2005 nyarán avatták fel Poroszlón
  •  Tiszavirág Ártéri Sétaút – Tiszafüred/ A Tiszafüred mellett találjuk a Szabics Kikötőt, ahonnét indulva mesébe illő természeti környezetbe juthatunk.
  •  Pákász Tanösvény – Tiszafüred/ Sok tanösvényen jártam már, de bátran állíthatom, hogy a Tisza tavi Pákász tanösvény a legizgalmasabb!

A csodálatos Tisza-tó csak Rád vár, gyere és fedezd fel szépségeit!

Ehhez már nincs is másra szükséged, csak egy jó kiindulópontra, egy hangulatos , egyedi vidéki szállásra és isteni reggelikre.

 Mi őket ajánljuk:a Borostyánt; Négycsillagos menedéket a felejthetetlen Tisza-tavi pihenéshez. Szállás azoknak, akik őszinte hangulatra, stílusos kényelemre, valódi törődésre és valódi élményekre várnak. Kattints ide és foglalj!