A Tisza-tó Kelet-Magyarország legnagyobb tava, melynek története néhány évtizede víztározóként kezdődött, azonban a természet szinte teljes mértékben meghódította. Egyedülálló növény- és állatvilága Európa-szerte vonzerő.

Csodálatos természeti környezet csábítja az utazókat, kirándulókat, az aktív kikapcsolódás kedvelőit évről-évre növekvő számban- a bringásokat is beleértve. Elsősorban a kerékpáros turisták könnyebb eljutásának céljával indít május elsejétől közvetlen vonatot a MÁV a főváros és a Tisza-tó között.

tisza-tó
Tisza-tó expresszvonat a budapesti  Keleti pályaudvarról indul és Gödöllőn, Füzesabonyon és Poroszlón át érkezik meg Tiszafüredre.
MenetrendjeBudapest-Keleti pályaudvarról 7:55-kor indul és 10:09-re érkezik Tiszafüredre. Visszafelé Tiszafüredről pedig 17:53-kor indul és 20:05-re érkezik Budapestre. A vonat menetideje így kevesebb, mint 2 óra 15 perc.
SPECIÁLISA vonatban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi közlekedik 32 db garantált kerékpárhellyel.
Mikortól veheted igénybe? A Tisza-tó expressz május 1-től hétvégi napokon közlekedik, május 22-től a nyár végéig naponta közlekedik majd.
Tarifa: a Tisza-tó a közismert és kedvelt Tisza-tavi kerékpáros túrajeggyel érhető el, ami egy napig, a jegyen feltüntett naptári napon érvényes, és az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül, egységesen, 420 forintért vásárolható meg, akár hétvégén, akár hétköznap. A Tisza-tó expresszre a túrajegy mellé 0 Ft-os kerékpárhelyjegy váltása kötelező.
A Nagykunság és a Tisza-tó kerékpáros turizmusát erősíti, hogy Kisújszállás-Kisköre és Karcag-Tiszafüred között is változik a menetrend, új(abb) vonatok állnak munkába.

Kerékpárral a Tisza-tó körül

A Tisza-tavat 4 méter magas töltés, a Tisza-gát veszi körül, amely természetes kilátóként szolgál a gyönyörű tájra: a tóra, a szigetekre, az ártéri erdőkre. Itt vezet végig az Eurovelo 11 nemzetközi kerékpárút is, amely Norvégiától Görögországig szeli át Európát.

A hamisítatlan alföldi vidéken tett 70–170 kilométer hosszú túrákon mindössze egy méter szintkülönbséggel kell megbirkózni, így az amatőrök vagy akár a profi kerekezők fiatal családtagjai komolyabb felkészülés nélkül is felejthetetlen élményhez juthatnak.

Távok tekerőknek:

  • Kiskör: Ez azt jelenti, hogy Poroszló-Tiszafüred között haladva levágjuk az északi medencéket: 67 km.
  • Nagykör: Teljesen körbe a Tisza-tó körül, a Poroszlói-, és a Tiszavalki-medencét is beleértve: 122 km.