FÉLSZÁZ ÉV ÜNNEPE A TISZA-TÓNÁL Egy természetes tó életében 50 év nem számít, egy szempillantás, de Magyarország második legnagyobb tava, a csodálatos Tisza-tó életében 50 év a minden. Az egész története létrejötte első percétől a mai napig, hisz a Kiskörei Víztározóként megszületett komplexumot 1973.május 16-án adták át.

 

 

Kezdetek…

A kor gigantikus beruházása a Tisza torkolatától 403,2 km-re, Kiskörénél, a Tisza melletti jobb parton létesített 1800 méteres átvágásban épült meg a krónikák szerint 1967 és 1973 között.  Igazából a munkák már a 60-as évek elején elkezdődtek erdő kivágásokkal, tereprendezéssel. Csak az a mellékes feladat, hogy a talajvizet lesüllyesszék, nagyjából két évig tartott: az előkészített terület minden szintjén 1000 kutat ástak-ez több ezer kutat jelent összesen-, melyekből szivattyúk nyomták ki a vizet, hogy az építést el lehessen kezdeni.

 

 

 

 

Erőmű matek

 

Szereted a nagy számokat? Nézzük :

  • 4,2 millió m3 földet mozgattak meg,
  • 163 ezer m3 betont (3 évig éjjel-nappal keverték)
  • 250 ezer m3 követ építettek be,
  • az acél- és gépszerkezetek 4900 tonnát nyomnak,
  • az erőmű beépített teljesítménye 28 MW, ezzel Magyarország legnagyobb vízerőműve,
  • az öt kapu nyári időszakban több mint 125 millió m3 vizet tart benn a tározótérben.

 

Az erőmű részei

A vízlépcső három fő létesítményből áll, melyek a duzzasztómű, az erőmű és a hajózsilip.

A duzzasztóművön öt 24 méteres nyílás van. Az olajhidraulikus mozgatású billenőtáblák max. 11 méteres vízoszlopot bírnak ki. Fő feladata a Tisza-tó vízszintjének centiméter pontosságú tartása, azaz a duzzasztás folyamatos biztosítása. Ergo a duzzasztómű nélkül nem lehetne duzzasztani, duzzasztás nélkül pedig nem lenne Tisza-tó. A Tisza-tó „lelke” tehát a duzzasztómű.

 

 

tisza-tó halcsatorna

Szélsők

A vízerőmű a duzzasztó mellett a jobb parton épült, melyben négy db 4,3 m kerékátmérőjű, generátorral egybeépített, percenként 107 fordulatú, csőturbina van. Az évente termelt villamos energia 80-110 millió kWh közötti, ami kb. egy kis város fogyasztása.

A hajózsilip a duzzasztó bal oldalán épült az 1972-s nagy jeges-áradás után, a felvízen, amelyen akár 1350 tonnás hajók is átzsilipelhetők.

.

A kölyökkorban lévő   Hallépcső jóval később, 2014-ben épült csak meg, mely Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója, a természetben található komplexum, így eddig is szabadon látogatható volt a karantén idején is.

A halfolyosót Abádszalók és Kisköre közötti töltés mentén találjátok, az erőmű szomszédságában. Mivel a töltés tetején van a tavat körbeölelő kerékpárút, ajánlott bringára pattanva felkeresni.

Mit fogsz látni?  Egy 1371 méter hosszú, vízesésekkel tarkított hegyi patakra emlékeztető vízfolyást.

TIPP: Ne hagyd ki a “mozit” sem! Ahol a csatornába befolyik a víz, két hatalmas üvegfalon át láthatjuk, hogy éppen milyen halak veszik igénybe.

Itt mutatjuk meg, hogy pontosan hová lépcsőznek a halak. Kattints!

Áttörés

 

Az építkezés befejezése után már csak egy apró feladat maradt hátra: a Tisza folyó eredeti medrét elzárni, s a Tisza vizét átvezetni a duzzasztóművön. A víz átvezetése Mózes botjával nem működött, ezért 6, egyenként 1 méter átmérőjű szivattyú dolgozott folyamatosan, amíg a fókák ásták az új medret az erőműtől a Tisza felé haladva, a TATRA-k pedig temették a régit. Napokig tartott, amíg az egyenként 100 mázsás, dróthálóba bújtatott kőzsákok megtöltötték a régi medret, majd újabb hetekig, mire kisebb kövekkel, sóderrel, majd végül az utolsó szem homokkalvégleg bezárult az eredeti meder.

Valóban 50 éve már? – kérdezte apukám, aki az emlékeiből szedett, eddig még sehol nem publikált adatokkal is szolgált az „ünnepeltről”. 50! Szóval ünnepeljünk!

 

TIPPÜNK!

1.)Tölts el néhány szuper napot az idén félszáz éves, csodás Tisza-tónál!

Válaszd a Borostyánt Abádszalókon, karnyújtásnyira a tótól! 🙂 Kiinduló pontnak ajánljuk, legyen ez a Tisza-tavi menedéked, ahol gyönyörű környezetben, kényelmesen pihenve, a Tisza-tó legfinomabb kézműves reggelije és gondoskodó vendéglátása megalapozza az élménytele napod. Ráadásul a Borkában idegenvezetőd az első Tisza-tavi blogger, Tünde lesz személyesen.

Részletekért kattints ide!

2.)Pattanj bringára, tekerj a Tisza-tó töltésén!

Egyedülálló látványban van része annak, aki a Tisza-tónál kerekezik, hisz egy négy méter magas, természetes kilátó tetején, a töltésen, van a kerékpárút, mely körbe veszi a tavat.

A kezdők választhatnak egy-egy szakaszt, a tapasztaltabbak pedig az egész tavat is körbe tekerhetik csodás pihenők beiktatásával.