Évről-évre egyre többen keresik fel Európa egyedülálló turisztikai ökoparadicsomát, a csodás Tisza-tavat. Páratlan természeti környezettel, vízparti és vízi élmények gazdag kínálatával várja a pihenni vágyókat Magyarország második legnagyobb tava.

Még nem jártál vidékünkön, s azon gondolkodsz, mivel töltsd családoddal, barátaiddal pihenésed, hogy aktív és lazulós pihenés is legyen a nyaralásodban, s hazautazáskor feltöltődve, élményekkel telve, boldogan emlékezz legszebb nyári emlékedre a Tisza-tónál, segítünk összeállítani az egy hetes programod.

Vasárnap-Érkezés

A nyaralás kétség kívül egyik legnagyobb várakozással teli pillanata az érkezés a szálláshelyedre. Olyan lesz-e, mint a képeken? Megvannak-e azok a felszerelések, amelyeket ígértek? Szép helyen van-e a panzió vagy apartman?

Érkezés után nézz körbe a szállásodon, kérj helyi térképet, majd egy kis felfrissülés után tégy egy sétát a kiválasztott településen. Keresd fel a Tisza-tó partját, fedezzd fel, hol tudtok strandolni, vacsorázni, fagyizni.

Tippünk : válaszd ezt a hangulatos, kényelmes szállást, ahol 100 % „azt kapod, amit látsz!” garanciával foglalhatsz.

Ha a szállásod a tó keleti oldalán van (Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszőlős, Tiszafüred) már első napon részese lehetsz egy csodának, a Tisza-tóba lenyugvó nap felejthetetlen élményének.

 

Hétfő-Láblógatás a vízparton

A Tisza-tavi strandok, melyből 6 van a tó körül, minden évben kiváló vízminőséggel rendelkeznek.  

Esti hangulatfokozó és éhségűző: gyertyafényes vacsora az ország egyik legöregebb, 150 éves lilaakác lugasa alatt Abádszalókon, a Lilaakác Kisvendéglőben.

A Tisza-tó strandjait itt találod!

 

Kedd-Pattanj bringára

A tavat – melyet a Tisza duzzasztásával hozták létre- egy 4 méter magas töltés, a gát veszi körbe. Itt épült meg, a töltés tetején a kerékpárút, mely az EUROVELO kerékpárút része. Kezdőknek, kisgyermekeseknek is ideális terep, hiszen a szintkülönbség szinte 0. Bérelj kerékpárt, s élvezd a páratlan panorámát, a csendet, nyugalmat a 4 méter magas töltésen kerékpározva: közelről megcsodálhatod Magyarország második legnagyobb tavát. Kora délelőtt indulj útnak, mikor még nem éget a nap, s válassz  erőnlétednek, tapasztalatodnak megfelelő távot. Példaként: Abádszalókról Tisza-örvényig eltekersz 20 km-t, majd a nap meleg részét ártéri erdőben sétálva a Tiszavirág ártéri sétaúton, a Pákász Tanösvényen töltsd.

Utána ebédelj, vagy vacsorázz Tiszafüred-Örvény egyik Tisza-parti éttermében ( HelloHal, Hableány Hotel, vagy a kikötőben horgonyzó hajó), s szusszanás után a töltésen vissza is tudsz tekerni.

Kerékpárosoknak kedvcsináló, túraútvonalak itt!

 

Szerda-Kiskörei látnivalók

A Tisza-tó bölcsője a Kiskörei Vízerőmű, mely nyári időszakban – 235 millió köbméter vizet tart a gátak mögött-(június 1. és augusztus 31. közötti időszakban), minden szerdán 11:00 órától látogatható  1 órás időtartamban. KÖTI-KÖVIZIG irodaházának legfelső szintjén került kialakításra egy modern bemutatóterem, ahol a Tisza-tó terepasztala segít megismerni a tó vízrendszerét.

Az erőműtől Abádszalók felé indulva jobb oldalon, a nyárfák takarásában találod a Kiskörei Hallépcsőt, mely Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója. A másfél kilométeres lépcső biztosítja a halak közlekedését a Tisza-tó és a Tisza folyó között. Lenyűgöző látványban lesz részed, ha végignézed a hallépcső medencesorát!

Aki megéhezik, a Körei Strand büféiben finom ételek között válogathat.

Csütörtök-Poroszló

Poroszló a Tisza-tó észak-nyugati, egyik legismertebb települése. Hírnevét az itt épült Tisza-tavi Ökocentrumnak köszönheti: Európa legnagyobb édesvízi akváriumaival, kilátótoronnyal, állatparkkal , mozival és játszóterekkel akár egész napos programot biztosít a természet kedvelőinek, családoknak.
Mielőtt befejeznéd ezt a tartalmas napot, térj be a Sarokház Cukrászdában, ahol finom fagyit, vagy házias sütiket kóstolhatsz!

Péntek- Titkos világ

Kíváncs vagy a Tisza-tó valódi arcára? Aki igazán szeretné  megismerni a Tisza-tavi vadvízországot, annak javasoljuk, szálljon vízre. Motoros csónaktúra, kenutúra vezetővel minden településen elérhető. Erről a szálláshelyen pontos információt, telefonszámot kapsz.
Aki bepillantott a lagúnák, öblítő csatornák titkos világába, képet kap az itt élő gazdag növény-, és állatvilágról,  örökké emlékezni fog a Tisza-tóra, ahol körbevesz a természet. Nagyszerű kiindulót jelenthet a Sarudi vagy a Dinnyésháti Kikötő, de minden településen tud segíteni s szállásadód!
Érdekel a horgászat? Esetleg tapasztalt horgász vagy? Tavaly óta turista-horgászjegy is váltható a Tisza-tóra, ha szeretsz horgászni, ezeken a helyeken érdemes is!

Szombat- Extrém kalandok

Aki az extrém sportokat kedveli, annak is tökéletes választás a Tisza-tó. A tiszafüredi Kalandsziget kötélpályái, akadálypályái, falmászó tornya is emeli az adrenalin-szinted, de az Abádszalóki-öböl extrém vízisportjaitól garantál adrenalin-löketet kapsz. Banánozás, bobozás, jet-ski, wake board, wake-surf, fly-board, viziejtőernyőzés….

 

 

Vasárnap- Összegzés

Jól érezted magad a Tisza-tónál?
Ugye milyen rövid egy hét nálunk? Ezernyi program vár arra, aki nyaralásához ezt a tökéletes helyszínt, a Tisza-tavat választja.
Természetesen itt találod a Világörökség részét , a Tisza-tavi Madárrezervátumot, a Babamúzeumot, a Kiskörei Faluházat, a Nyúzó Gáspár Fazekas Múzeumot, a Bibliamúzeumot, a Tisza-tavi Templomok útját, az Óhalászi-szigetet, a Tisza-tavi Mini-Zoo-t, a D-Rex Dinóparkot, a Tisza-tavi Vízisétányt, a Horgászmúzeumot, a Természet Operaháza/Tisza-tavi Fesztivált  ….

Gyere a Tisza-tóra,

a felejthetetlen nyaralások és örök élmények itt várnak rád!

 

 

Fotó: Dányi Gábor, Geleta Mihály, Delfin Kikötő, Tour de Tisza-tó, CSTT, GyTT, Poroszlói Ökocentrum, Sarud-az élményfalu, Riviéra Vízisport