A világ 25 legjobb úti-célja közé bekerült a Hortobágy.

A VILÁG tele van csodákkal – még akkor is, ha ebben az időszakban nehéz elérni őket. Bár a világjárvány -ha átmenetileg is, de – leállította utazásainkat, bízunk benne, hogy nem csillapította kíváncsiságunkat.

A National Geographic Travel globális szerkesztőinek beszámolója szerint és öt kategória (kaland, kultúra és történelem, természet, család, fenntarthatóság) szempontjai alapján készült bakancslista már olvasható a NG oldalán, melyben hatalmas megtiszteltetésként a Hortobágy is helyet kapott.

Magyarország legnagyobb pusztájának területe (80.135 hektár) a Hortobágy és Nagykunság tájait, valamint a Tisza-tó egyes részeit foglalja magába. Hazánk első, 1973-ban alapított, egyben a legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkjának létrehozásához egy, a többek között Konrad Lorenz által támogatott nemzetközi összefogás is hozzájárult.

Mint „Magyarország legjobb élő hagyományokat ápoló desztinációja”, Kiváló Európai Desztináció (ÉDEN 2008) nemzetközileg is elismert pásztorkultúráját mai napig őrzi. 2011-ben a nemzeti park mintegy 10 ezer hektáros területén jelölték ki Európa harmadik ”nemzetközi csillagoségbolt-parkját”, mely a természetes éjszakai környezet megóvásával a fényszennyezésmentes égbolt látványát és az éjszakai élővilág értékeinek bemutatását hivatott szolgálni.

 

Képek forrása: HNP, MTVA-Oláh Tibor, MTI-Czeglédi Zsolt