Az ember néha vágyik arra, hogy a zaklatott napokból nyugodt és csendes környezetbe meneküljön. Ahol megérinti a természet, ahol simogatja a napfény, ahol a madarak hangján kívül nem kell másra figyelni.

Hol vannak ilyen helyek a Tisza-tónál? Elkalauzolunk téged, hogy feltankolhass nyugalomból.

  1. Mesebeli tó a tóban: a Göbe

A Szabics Kikötőből csónakkal jutunk át az ártéri szigetre, ahol a tanösvény végén, a Tiszavirág-kilátó lábánál vár a különleges Göbe-tó. A Göbe valójában a Tisza-tó egyik szigetén belül kialakult kis tavacska.

Üljünk le a part menti padra, feledkezzünk bele a látványba, a természet szépségébe. A Göbe alaposabb felfedezéséhez használjunk halászcsónakot, melyek itt sorakoznak evezőkkel, s csak ránk várnak, ha kedvünk támad egy kis ringatózáshoz. Pár perc evezés után már a gyönyörű tó közepén élvezhetjük a hely csendjét és leírhatatlan nyugalmát. Úgy érezzük, mintha megállna itt az idő. Kristálytiszta, fekete vizű tó, melynek színét algák festik; körülöttünk pedig tündérrózsák, hattyúk, gémek.

A Tisza-tó tanösvényeiről itt írtunk. Kattints!

  1. Halak pihenőtaván pihenősziget

A Kiskörei Hallépcső egy Tisza-tavi csoda! Az 1371 méter hosszú, vízesésekkel tarkított, hegyi patakra emlékeztető ökológiai halfolyosó mentén haladva teljesen magunk mögött hagyhatjuk a város zaját, az idegeskedést.

A töltésről letérve lenyűgöző összkép tárul elénk és csend. Sétáljunk a hatalmas fehér nyárfákkal határolt part mentén a beton lépcsőkön alábukó víz csobogását hallgatva a pihenőtóhoz, amit a halaknak alakítottak ki. A halak ugyanis mindig a víz sodrásával szemben úsznak, itt tudnak lazítani. Mi pedig benn, a tóban kialakított kis szigeten, ahová a fahídon át vezet utunk.  Közben megcsodáljuk a halászó gémeket, az énekesmadarak koncertjét és a vízcsobogást.

A Hallépcsőről tudj meg mindent itt! Kattints!

  1. Erdőn és nádlabirintusán át -Telekháti szigettúra

Abádszalókról észak felé (Tiszaderzs irányába) haladva a töltésen, kis, zöld falú házikónál találjuk a IV.-es csatornát, mely mögött hosszan elnyúlik a Telekháti-sziget. A sziget, ahová a hétköznapi turisták csak vágyakoznak: „a sorompón túlra”.

Bátran indulj el! Hatalmas fűz-, és nyárfák összeölelkező lombsátrán keresztül jutunk a rejtett szigetre. Utunkat végig szerkők, bakcsók kísérik.

A földnyelv végén már az ártéri erdő nyugalma vesz körbe. Meseerdő, hatalmas kidőlt fák szobraival. Innét át a pallóúton, a nádlabirintusban gyönyörködhetünk szitakötőkben, poszátákban és hallgathatjuk a rejtőzködő békák kórusát. Az út végén az Alföld kék szalagja, a csodás Tisza látványa fogad. Szánj rá elég időt, merülj el az erdő nyugalmában, megannyi szépségében!

 

3+1. Meghitt porta a felejthetetlen pihenéshez

 

Elvonulni, és elbújni kicsit a világ szeme elől szerintünk csakis a Tisza-tónál lehet! Ehhez azonban kell egy hely, ahol erről gondoskodnak.

Íme, a négy csillagos**** menedék a felejthetetlen Tisza-tavi pihenésedhez, az abádszalóki Borostyán (www.borostyanapartmanok.hu).  Ismered-e ősi Tisza-tavi titkos receptjét?:

„Végy néhány hektár Tisza-tavi tájat, egy nagy vékával a Borostyán Apartmanház meghittségéből, gondoskodásából, merítsd meg benne a családodat és élvezd az itt töltött idő minden percét.”