Közeleg az idei év első nagy Tisza-tavi gasztronómiai rendezvénye az Abádszalók-TISZATOR Böllérfesztivál. Ha még nincs a naptáradban, most bejegyezheted: 2020.03.14. Abádszalók!

Az immár  XIV. alkalommal megrendezésre kerülő Böllérfesztivál, mely az abádszalóki Füzes Kemping területén kerül megrendezésre, szeretettel várja a hagyományos, falusi disznótoros izek kedvelőit, minden érdeklődőt.

A pénteki nap az épitkezésé: a nevezett csapatok felhúzzák Böllérfalvát – ki-ki a saját portáját.

A fő attrakció a szombati napon lesz, ekkor zajlik a hagyományos, falusi hangulatú disznótor egyszerre 29! portán.

 

Aki részt vesz a XIV., rekord számú induló csapattal megrendezésre kerülő, Tiszator böllérfesztiválon, megjegyzi, hogy Abádszalókra nem csak a nyári idegenforgalmi szezonban érdemes ellátogatni! A rendezvényen felelevenítik, megőrzik és tovább adják az évszázados, disznóvágással és feldolgozással kapcsolatos hagyományokat, miközben a látogatók egész nap portáról-portára járva izlelik az elkészült finomságokat. Közben a  szakértői zsűri elbirálja, hogy ki főzi a legfinomabb orjalevest, melyik csapat készíti a legjobb hurkát, kolbászt, toros káposztát. De a nap végére kiderül az is, kié lesz „Az év böllére” megtisztelő cím!

A Tiszator története

2006 őszén tíz lelkes abádszalóki ember gondolt egy merészet, és elhatározta, hogy mer újat álmodni, élére állni egy új, nagyszabású kezdeményezésnek. Miért is? Ezer okot lehetne felsorolni. Íme néhány: mutassuk meg ország világnak, hogy Abádszalókra nem csak a nyári idegenforgalmi szezonban érdemes ellátogatni! Elevenítsük fel, őrizzük meg és adjuk tovább az évszázados hagyományainkat! Itt a remek alkalom, hogy szakértői zsűri bírálja el azt, hogy ki készíti a legjobb májas hurkát, vagy ki főzi a legfinomabb orjalevest. Dőljön el a vita, hogy ki főzette a legzamatosabb pálinkát az adott évben, vagy ki sütötte ma reggel a legfinomabb pogácsát! Megszületett tehát a böllérverseny ötlete. Tapasztalatszerzés céljából a Napkoron rendezendő eseményt látogatták meg a szervezők, és az ottani ötletgazdától „kikérve” a rendezés jogát nekiláttak továbbfejleszteni az eredeti ötletet. Így született meg a kóstoló jegyes árusítás, a pálinka és pogácsa verseny ötlete, és a komplett versenyszabályzat.

Kiemelt kép: Abádszalók Város hivatalos oldala