A Tisza-tó Magyarország csodálatos, mesterségesen létrehozott tava, mely a maga 127 m2-es felületével a második hazánkban. Ezernyi természeti kincsét felfedezhetjük tanösvényeit végigjárva. Ezek a túra utak földön, vízen, levegőben nem csak a tüdőnknek, de a kalandvágyunknak is szolgálnak különlegességükkel, változatosságukkal.

Járhatunk a vízen, barangolhatunk ártéri őserdőben, a mocsarak, lápok világában, de a madarak perspektívájából az erdők lombkoronájába is bepillantást nyerhetünk.

A Tisza-tavat választani a legjobb lehetőség!

Mik azok a tanösvények?

Tanösvénynek nevezünk minden olyan turista utat, mely kijelölt, jelzéssel ellátott, tematikus útvonal.

Ezeken az utakon jól szervezett túrákat tehettek, hiszen a felfestett jelzésen túl bemutatótáblás állomások is várják a kirándulókat. A táblák logikusan követik egymást, az érdekességekkel teli, olvasmányos szövegek pedig kicsiket és nagyokat egyaránt megnyernek, a játékos tanulás közben ráadásul egy kis pihenő vagy egy szendvics is belefér.

A Tisza-tavi tanösvények nem túl hosszúak, így akár valamennyit családostul, kisebb gyerekkel is bejárhattok.

1. Tisza-tavi Vízi-sétány – Poroszló

A legrégibb Tisza-tavi tematikus utat 2005 nyarán avatták fel Poroszlón, mely a tó belső területén, a partvonaltól mintegy 500 méterre található a Világörökség részévé választott Hortobágyi Nemzeti Park területén.

A víz fölött cölöpökre épített 1500 méter hosszú palló-úton egy kényelmes séta során fedezhetjük fel a Tisza-tó természeti értékeit. Az útvonalat követve bejárunk 3 szigetet, elérünk 2 madárvártához, egy pihenőszigethez és egy 15 méter magas megfigyelőtoronyhoz is, mely a csodás Kis-Tiszára lenyűgöző panorámával rendelkezik. A tanösvényen kihelyezett információs táblák és a képzett túravezetők segítenek megismerni a Tisza-tó különleges növény- és állatvilágát. A vízi sétány kerekesszékkel és babakocsival is bejárható.

A sétányt csak vízi úton közelíthetjük meg, amelyhez a hajójáratok Poroszlóról, a Fűzfa Kikötő és Túrabázisból indulnak. Belépőjegyet a Fűzfa Kikötőben tudunk vásárolni a nyitva tartási időben 20 percenként induló hajójáratokra. A túra oda-vissza (hajóúttal együtt) átlagosan 1,5-2 órát vesz igénybe, de mivel nincs időkorlát megszabva, így saját tempónkban haladhatunk az úton.

2. Tiszavirág Ártéri Sétaút – Tiszafüred

A Tiszafüred melletti, ősi tiszai kistelepülés mellett, Tiszaörvényen találjuk a Szabics Kikötőt, ahonnét indulva mesébe illő természeti környezetbe juthatunk.

A sétaút egy ártéri szigeten található, így ide kis csónakokkal visznek át bennünket.

A Tisza-tó vízi világát és elfeledett ősi mesterségeit mutatja be a  tanösvény, amely az egyébként csak pár napig tartó csodával, a tiszavirágzással is megismerteti a látogatókat.

A Tiszavirág Ártéri Sétaút tulajdonképpen egy másfél kilométer hosszú ártéri tanösvény, amelyen 10 állomáson keresztül tudhatunk meg érdekességeket a tiszavirágok, azaz a kérészek életéről. A terület élővilágával három pihenőponton ismerkedhetünk meg, ahol egyben lehetőség nyílik piknikezésre is. A sétaút legtávolabbi pontja eléri a sziget belső tavát, a Göbét. A Göbe-tónál evezős csónakok várják az odaérkezőket, amelyek segítségével maguk fedezhetik fel a tó mesebeli világát. A két madármegfigyelő toronyból a látogató elé tárul a Tisza-tó, a Borzonat és a Göbe változatos madárvilága.

3. Pákász Tanösvény – Tiszafüred

Sok tanösvényen jártam már, de bátran állíthatom, hogy a Tisza tavi Pákász tanösvény a legizgalmasabb!

Ez az izgalmas kaland ott kezdődik, ahol az előző, a Tiszavirág véget ér.

Meghökkentő, hogy szépen sorakoztatott csizmák a csizmatartókon jelzik kezdetét. Figyelem! Itt cseréld le cipőid gumicsizmára, hisz csak  így lehetséges a vízzel borított lápos részeket is becsatangolni. Utadba számos madárodú, fapalló, kidőlt fa került, de ne izgulj! Ezeket kikerüli a csapás, még akkor is, ha a vízre hidat kellett építeni.

A tanösvény számos izgalmas kalandot tartogat látogatóinak. Az ártéri erdő labirintusában barangolók a természet adta élmények sokaságából csemegézhetnek, mint a lápon járás, nádsíp készítés, sárgolyóval célba dobálás, csontcsikó.

 

Jó tanács:

Ha végeztél az élményekkel, felfedezésekkel, sétálj vissza a túrád kiinduló pontjához és integess addig, míg érted megy a csónak!

 

Még több részlet, még több kép itt, kattints!

4. Lombkorona-sétány – Karcag

Rugaszkodjunk el a földtől, és ismerjük meg az erdőt a fákon élő állatok szemszögéből! Ezt a Tisza-tótól mindössze fél órás autóútra található nagykunsági városban, Karcagon tehetjük meg.

Az egész évben ingyenesen látogatható, az erdő megismerését segítő sétány 40 interaktív állomáson keresztül, a legmodernebb eszközökkel mutatja be az erdő élővilágát, a környék helytörténetét, tájtörténetét. Hozzásegít, hogy évszaktól függetlenül olyan magasságokban tudjunk szemlélődni, ahová az átlag kiránduló nem jut el. A sétány közvetlen közelében pihenő padokat valamint a gyermekek további szórakozását segítő, játszótéri játékokat is elhelyeztek.

A sétány nagyjából 6 méter magasan vezet 234 méter hosszan, és a végén, akinek testméretei lehetővé teszik, hatalmas csúszdán érkezik vissza a földre.

5. Kiskörei Hallépcső – Kisköre

Nem a szó hagyományos értelmében vett tanösvény, de mégis szívből ajánljuk a Kiskörei Hallépcsőt.

A Kiskörei Erőmű, mely az ország legnagyobb vízügyi létesítménye, sokáig mesterséges határt jelentett az itt élő halfajoknak. A hallépcső megépítése tehát határátlépést biztosít a halaknak, melyek Európa legnagyobb ökológiai halfolyosóján közlekedhetnek 2014 ősze óta.

Mire használják a lépcsőt a halak? Mi a szerepe?

Feladata, hogy biztosítsa a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között, ahol, különösen nyáron, akár 10 méteres szintkülönbség is lehet. Mivel a Kiskörei Vízlépcső a folyón keresztirányban elhelyezkedő műtárgy,  az árvízi helyzetek kivételével a zsilipek zárva vannak, így megakadályozza a halak természetes mozgását a két vízszint között.

Mi tárul a szemünk elé?  Az 1371 méter hosszú, vízesésekkel tarkított hegyi patakra emlékeztető ökológiai halfolyosó. Igen, hegyi patak, hisz ez huszonhét lépcsőből álló csatorna. A zuhogókba másodpercenként 1-10 m3 vizet vezetnek be, így a 20 cm-es lépcsőkön a halak mindkét irányba szabadon közlekedhetnek.

Hogyan közelítsd meg? Legkönnyebben a tó töltésén, kerékpárral tudsz ide eljutni. Ha komplex programot szeretnél, a kirándulást időzítsd arra a napra, amikor az erőmű is látogatható, így két tekerés között nem csak pihensz, de megismered a Tisza-tó múltját, jelenét, s jövőjét.

Még több kép, még több érdekesség a hallépcsőről itt, kattints!

6. Tisza-tavi szigettúra – Abádszalók, IV-es öblítő-csatorna

Szintén nem tematikus tanösvény, de mégis igazi felfedezőknek érezzük magunkat ezen az ártéri szigeten.

Abádszalókról Tiszaderzs irányába haladva, a töltésen érhetjük el bejáratát, melyet egy kis, zöld házikó, s egy híd jelez számunkra.

A szigetre dús, zöld lombkupolák alatt sétálhatunk be, majd néhány perc után hármas elágazáshoz jutunk. Javaslom, itt válasszuk a középső utat, s az erdőn át érkezünk a pallóhídhoz , ami átvezet a mocsáron békák és madarak hangversenye közepette. Aki elég bátor, az teljesen átérhet a túlsó oldalra, az élő Tisza partjára, ahonnét a csodás, kanyarulatos folyó, valamint a Dinnyésháti Kikötő és Strand is látótávolságban van.

Egy ilyen hatalmas, gyönyörű kertben sétálnál a nyaralásod minden napján? Akkor választ ezt a Tisza-tavi oázist szállásodnak. Biztonságban, kényelmesen, pihenve.

Még több kép, még több információ itt, kattints!