A Tisza-tó Kelet-Magyarország legnagyobb , mesterségesen létrehozott tava. Bár ez még nem számít Guiness Rekordnak, de a lánykori nevén Kiskörei Víztározónak nevezett alföldi vízen sok-sok „leg”-el találkozhatunk.

Milyen csodákkal, „leg”-ekkel találkozhatsz nálunk, írásunkból megtudhatod.

 

1. Tisza-tavi Ökocentrum – Poroszló

A Poroszlói Ökocentrummal, mely idén ünnepelte nyitásának 5. évfordulóját , kezdem ezt a felsorolást, ugyanis itt található Európa legnagyobb édes-vízi akváriuma, az akváriumban pedig az édesvizek legnagyobb ragadozóival, a vizákkal is találkozhatsz.

A Természet Templomáról itt mindent megtudhatsz.

 

2. Kiskörei Hallépcső

Már harmadik éve csodálhatjuk meg az Alföld szívében a mesés kis „hegyi patakot”: Európa legnagyobb ökológiai halfolyosóját.

S hogy mi az a hallépcső és miért hozták létre, olvass róla itt.

 

3. Legméllyebb pont

A Tisza-tó legmélyebb pontja a Kiskörei Vízerőmű előtti élő Tisza folyó szakaszán mérhető. Itt nyári vízszintnél a legnagyobb vízmélység akár a 17 métert is elérheti.

 

4. Legszebb hely

Tavasszal hirdettünk szavazást a Tisza-tó 10 legszebb helyéről, melyre már több, mint  10 000 (tízezer) szavazat érkezett.

A leadott szavazatok alapján a sort 20,5 %-kal  az Abádszalóki Yacht Kikötő vezeti. Olvasóink szerint tehát pillanatnyilag ez a Tisza-tó legszebb helye.

 

5. A leghosszabb tanösvény

A Tisza-tavon két tanösvény található: a poroszlói Tisza-tavi Vízisétány és a Tiszafüred-Örvényi Tiszavirág Ártéri Sétaút.

A két kirándulóhely közel azonos hosszúságú volt, de Tiszaörvényen a Pákász-tanösvény kiépítésével, átadásával az örvényi ártéri őserdő átvette a vezetést.

 

6. A legnagyobb madár

A Tisza-tavon több, mint 200 fajta madár él vagy tölti el az évnek rövidebb-hosszabb időszakát. Az itt költő madarak között a legnagyobb a szürke gém. Hossza mintegy 90–98 centiméter, szárnyfesztávolsága 175–195 centiméter között mozog.

A bütykös hattyú egyike a legnagyobb röpképes madaraknak. Bár a Tisza-tavon nem őshonos, ennek ellenére évről évre egyre több családdal találkozhatunk. Testhossza 145–160 centiméter, szárnyának fesztávolsága 208–238 centiméter, ezzel az egyik legnagyobb testű röpképes madár.

A daru csak az év egy rövid szakaszában, az őszi vonulása idején tölt időt Tisza-tavunkon. Testhossza 110-120 centiméter, szárnyfesztávolsága 190-220 centiméter. Látni szeretnéd a darvak vonulását? Gyere a Tisza-tóra októberben, hogy saját szemeiddel lásd e páratlan eseményt.

 

7. A legkeskenyebb szakasz

A Tisza-tó legkeskenyebb szakasza Tiszaderzs térségében található. A  tó „legkisebb ” szélessége , mely természetesen szemmel látható,  600 méter. A tiszaderzsi horgászok hangosabb mondatait a túlsó parton lévők is hallhatják (Tiszanána – Sarud között).

 

8. A legnagyobb kifogott hal

Eddigi hivatalos feljegyzések alapján 2013. októberében, Tiszacsegénél fogták ki a tározó legnagyobb halát.  Nyolcvan-százéves lehetett az a kapitális méretekkel bíró harcsa, amelyet  Farkas Attila akasztott pergetős módszerrel horogra Tiszacsegén. A 110 kg-os harcsa igazi ritkaságnak és óriásnak számít méretével hazai vizeinkben.

 

9. Sárga virágtenger, amerre a szem ellát

Európa legnagyobb egybefüggő tündérfátyol mezeje itt, a Tisza-tavon található, mely – többek között e miatt is felkerült az UNESCO Világörökség listájára a Hortobágyi Nemzeti Parkkal közösen.

 

Gyere a Tisza-tóra, rekordokkal (is) várunk!

 

Az írás szerzői jogvédelem hatálya alá esik.