A koronavírus terjedése miatti kijárási korlátozások enyhítésre kerültek, de azért tanácsos továbbra is mindenkinek kerülni a tömeget. Ez azonban nem azt jelenti, hogy szűk családi körben nem szabad kirándulni.

Még Müller Cecília országos tisztifőorvos is azt mondta, hogy egy szép, tavaszi séta vagy kirándulás a testnek és a léleknek is jót tesz. Szerencsére Magyarország második legnagyobb taván, a Tisza-tónál bőven vannak olyan helyek, ahol sokkal kevesebb emberrel találkozni, mint az utcán. S az enyhítések bevezetésével néhány különleges attrakció ismét látogatható. Ezeket szedtük most egy csokorba.

1. pont

2020.május 8-án újra nyit a Tisza-tó egyik legnagyszerűbb, legnépszerűbb látványossága Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrum.

Az intézmény újra-nyitásra a legújabb törvényi, jogszabályi változások adnak lehetőséget, mellyel él is az Ökocentrum, s jövő péntektől ismét fogad vendégeket.

 

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum – elsősorban őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont: igazi látványosság, mely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát.

Járd velünk körbe az Ökocenrtumot, itt mutatjuk, kattints!

 

2. pont

 

Szintén május 8-án nyit újra Tiszafüreden a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum a 33-as számú főút mellett, mely a Tisza-tó legnagyobb bringa-kölcsönzője. Felkészültek érkezésetekre, de a biztonsági előírásokat itt is be kell tartani:

-egyszerre csak egy család tartózkodhat az épületben, vagy 2 fő

-maszk használata kötelező.

Itt találod: Tiszafüred, Aradi út 1.

Nyitva tartás: 9-18 óra között

Itt kérdezhetsz: 06 30/236 0510

3. pont

Tiszafüred mellett, a tiszaörvényi folyó parton találjátok a Szabics Kikötőt, mely a kiindulópontja az egyik leglenyűgözőbb sétaútnak. Innét indul ugyanis a Tiszavirág Ártéri Sétaút és a Pákász Tanösvény.

S hogy miért egy kikötőben van a kezdete? Mert a páratlan őserdei sétaélmény a Tisza-tó egy szigetén vár rátok, ahová a Szabicsból visznek át Titeket csónakkal.

Két-három órás sétát tehettek a százéves fák, az ébredező nádasok között, s közben megmutátják az ősi tiszai mesterségeket, kilátókba mászhatunk, exkluzív koncertet hallgathatunk a népes madár együttestől.

Láptúra vagy dzsungeltúra a Tisza-tavon? Itt beszámolunk róla, kattints ide!

Itt találod: Tiszafüred, Szabics Kikötő

Nyitva tartás: 08-20 óra között

Itt kérdezhetsz: 0630/954 8620

4. pont

A kiskörei Hallépcső, mely Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója, a természetben található komplexum, így eddig is szabadon látogatható volt a karantén idején is.

A halfolyosót Abádszalók és Kisköre közötti töltés mentén találjátok, az erőmű szomszédságában. Mivel a töltés tetején van a tavat körbeölelő kerékpárút, ajánlott bringára pattanva felkeresni.

Mit fogsz látni?  Egy 1371 méter hosszú, vízesésekkel tarkított hegyi patakra emlékeztető vízfolyást.

TIPP: Ne hagyd ki a “mozit” sem! Ahol a csatornába befolyik a víz, két hatalmas üvegfalon át láthatjuk, hogy éppen milyen halak veszik igénybe.

Itt mutatjuk meg, hogy pontosan hová lépcsőznek a halak. Kattints!

5. pont

Horgász-kirándulás a Tisza-tavon!

Milyen biztonsági szabályokat érdemes betartani?  A vízparti horgászhelyeken a külön háztartásban élők minden irányban tartsanak egymástól 5 méteres távolságot, és a horgászat teljes időtartama alatt kerüljék a társas érintkezés megszokott formáit (kézfogás, ölelkezés, puszi) .

A Tisza-tavi horgászathoz a felszerelésen kívül szükség van engedélyek beszerzésére is, melyről itt szerezhetsz bővebb információt: www.sporthorgasz.eu

 

6. pont

Pattanj bringára, tekerj a Tisza-tó töltésén!

Egyedülálló látványban van része annak, aki a Tisza-tónál kerekezik, hisz egy négy méter magas, természetes kilátó tetején, a töltésen, van a kerékpárút, mely körbe veszi a tavat.

A kezdők választhatnak egy-egy szakaszt, a tapasztaltabbak pedig az egész tavat is körbe tekerhetik csodás pihenők beiktatásával.