Bár ezt évről-évre elmondhatjuk, mégis egyedülállóan sikeres évet zárt a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón. 2019. december 31-ig kis híján 240 ezer vendéget számoltak a létesítményben, mely nyolcéves történetének messze a legjobb eredménye.

Az év során folyamatos munkával igyekeztünk megtartani a hozzánk, Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszeréhez méltó szolgáltatási színvonalat – nyilatkozta Kiss János, a Tisza-tavi Ökocentrum ügyvezető igazgatója.

A Tisza-tó idegenforgalmának legnagyobb, legfontosabb mozgatóereje az Ökocentrum immár évek óta:  a vendégszám és vendégforgalom ilyen szintű megjelenésének és növekedésének hatásai a szálláshelyeken, vendéglátóhelyeken, elsősorban Poroszlón, és a Tisza-tó számos más településén is jelentősek.

Felújítottuk az Ökocentrum szabadidőparkjában található poroszlói Tájházat, szabadtéri természetfotó-kiállítást alakítottunk ki a főépület tetőteraszán, s az év végén két egységes elektromosautó-töltő állomást hoztunk létre a főbejáratnál.

Fedett röpde épült a nagyobb testű madaraknak, elsősorban gólyáknak, fűtött, elkülönített kifutó a vidráknak, az akváriumokban előrelépés történt többek között a világítástechnika korszerűsítésére, s megkezdődött a szabadtéri dongahidak és -utak cseréje, felújítása is.

Az év második felében elkészült az Ökocentrum ingyenesen letölthető okostelefonos alkalmazása, ami teljesen új lehetőségeket biztosít a természeti értékekről szóló ismeretterjesztésre, a látogatókkal történő kommunikációra, a növény- és állatvilág különböző képviselőivel összefüggő ismeretek átadására “ – tette hozzá az igazgató.

Sajátos helyi desztinációmenedzsment szervezetként a Tisza-tavi Ökocentrum szervezésében 2019-ben több mint 60 különböző rendezvény valósult meg a létesítményben és a településen, szinte folyamatosak voltak a közönségszórakoztató, tartózkodási időt növelő, tartalmasabbá tevő események.

A Tisza-tavi Ökocentrum

Tisza-tavi Ökocentrum, ez a hazánkban egyedülálló bemutatóhely a Tisza és a Tisza-tó természeti kincseit, Magyarország második legnagyobb tavának csodálatos élővilágát tárja elénk. A 2012-ben elkészült, felszálló madárra hasonlító, központi épületben találjuk Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumát, de a környező parkban és a tóparton is megannyi izgalmas látnivaló várja a látogatókat.

2020-ban tovább folytatódnak a fejlesztések

Idén megkezdődhet a 2015 óta tervezett új akváriumrendszer építése. A Tisza-tavi kerékpáros turizmus növekedése miatt a tervek között szerepel a megfelelő bringa- tárolókapacitás, belépési lehetőség kialakítása is.

Tavaszra várható a szintén nagy érdeklődésre számot tartó vidraóvoda kialakítása a főépület mellett, de megújul a fácánbemutató helyszíne, a parkba betelepítendő muflonokkal pedig szintén bővülnek a látnivalók.

A főépület Makrovilág termében különleges, sokszoros nagyításban, 3d nyomtatással létrehozott algamodellek engednek majd bepillantást a mikroszkopikus élőlények világába.

A szezon kezdetére kell elkészülnie az Ökocentrumhoz kapcsolódó közúti gyalogátkelőhelynek és a hozzá kapcsolódó gyalogos infrastruktúrának, járófelületeknek, biztonságosabbá téve ezzel a létesítmény gyalogos megközelítését.

Tavasszal a konferenciateremben „A puszta múltja” címmel nyílik az egész szezonban látható időszaki kiállítás az egri Dobó István Vármúzeum rendezésében.

2020.január 18-án Halas-nap az Ökocentrumban!

Hogyan zajlik “Az év hala” választás? Mit kell tudni a győztes halfajról? Ha érdekelnek a válaszok, szakértők várnak Poroszlón, csak hozzátok magatokkal ezt a meghívót!

A bejegyzés alap-forrása: turizmus.com