Ideális az idei, enyhe tél a túzokok átteleléséhez – adta hírül a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Dévaványai Túzoktelep, ahol Magyarország legnagyobb egyedszámú túzok csapatát találjuk.

 

A túzokoknak csak három kívánságuk van, hogy Magyarországon teleljenek:

  1. csak ritkán vannak mínuszok,
  2. nincs hótakaró, és
  3. a repcék is dús levélzettel bírnak

 Ezen a télen mindhárom kívánságuk teljesült, s igazán kedvező körülmények között kezdte meg telelését a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén élő túzokállomány.

A hőmérő higanyszála alig kúszik a fagypont alá, nincs hótakaró és dús levélzettel bírnak a repcevetések is. Téli időszakban ez a növény szolgál táplálékul a túzokoknak az egész Kárpát-medencében. Mivel a repcetermesztésnek nagy hagyománya van Dévaványa térségében, így egész télen biztosított a nagy madarak tápláléka.
.
TIPP! Nézd meg itt, milyen szuper, túzok-programot ajánlunk neked a Tisza-tónál! 
.
.
Probléma akkor lenne, ha magas hótakaró borítaná a zöld levélzetet, s azt még az őzek vagy nyulak sem tudnák tartósan kikaparni, így a túzokok sem jutnának hozzá az apró falatokhoz. A tartós, magas hótakaró a túzokokat vonulásra készteti. Ilyenkor délnyugati irányban elhagyják az országot és eljutnak Olaszországba, Albániába, Horvátországba. Kárpát-medencei túzok eljutott már Szicíliába is. Ettől most nem kell tartani, legalábbis az időjárás-előrejelzés enyhe telet jósol, így a honi túzokállomány is helyben maradhat.
Nagy területeket be kell járni ahhoz, hogy lehetőleg az összes téli túzokcsapatot megleljük. Ebben segít a műholdas adóval ellátott néhány madarunk, melyeknek előfordulási helyeit folyamatosan lekövetik. Segítségükkel újabb csapatokat vagy előfordulási helyeket sikerül feltárni, megismerni. A napokban több mint 500 példány előfordulását állapították meg a szakemberek Dévaványa térségében.