Látnivalók

Vissza
Az erőmű látogatása

Főszezonban, június 1-től augusztus 30-ig minden szerdán látogatható. A vezetett séta 11:00-kor indul, melyre pontosan kell érkezni!

Erőmű + Hallépcső

A Kiskörei Erőmű szomszédságában található a Hallépcső, mely Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója. Az 1 300 méter hosszú, 27 vízlépcsővel rendelkező csatornát is nézd meg, ha már eddig eljöttél!

Kiskörei Vízerőmű – Kisköre

A Tisza-tó bölcsőjének is nevezett erőmű 1968-1973 között épült meg a Tisza középső szakaszán, Kisköre község határában.

A Tisza torkolatától 403,2 km-re, a jobb parton létesített 1,8 km hosszú átvágásban épült  létesítményt 1973. május 16-án helyezték üzembe.
A vízlépcső három egybeépített fő létesítménye: a duzzasztómű, a vízerőmű és a hajózsilip. A középen lévő duzzasztómű mellett, a jobb parton helyezkedik el vízerőmű, míg a bal parton a hajózsilip található .

A duzzasztóművön öt darab 24 méter széles nyílás van, melyek mindegyikén  olajhidraulikus mozgatású billenőtáblás szegmensek vannak beépítve. Ezek egyenként maximum 11 méteres vízoszlopot bírnak ki. Fő feladatuk a Tisza-tó vízszintjének centiméter pontosságú tartása. Tehát a duzzasztómű nélkül nem lehetne duzzasztani, duzzasztás nélkül pedig nem lenne Tisza-tó.
A Tisza-tó „lelke” tehát a duzzasztómű.

A mintegy másfél évtizede változatlan duzzasztási szintnek köszönhetően Európa-szerte elismert és keresett ökoturisztikai célponttá vált a Tisza-tó.  Újra erdősült árterei, szigetekkel tarkított felülete, az ősi Tisza-vidéket felidéző ártéri táj alakult itt ki. A magyar vízgazdálkodás méltán legnagyobb művének nevezett létesítmény azóta is meghatározó szerepet tölt be az egész Alföld társadalmi és gazdasági életében.

Kisköre egyik nevezetessége, turisztikai célpontja az üzembe helyezésének 40. évfordulóját 2014-ben ünnepelt Kiskörei Vízerőmű, turisztikai főidényben (június 1. és augusztus 31. közötti időszakban), minden szerdán 11:00 órakor induló időpontban az érdeklődőknek előzetes bejelentkezés nélkül is látogatható  1 órás időtartamban.

 

Elérhetőségek

Cím: 3384 Kisköre, Vízerőmű

Telefon: +36-36 /358 210,