Az élet feltétele, mégsem óvjuk eléggé… Te is tehetsz a vizek védelméért, különösen ma, a Víz Világnapján.

A 2018-as Víz Világnap nemzetközi szlogenje nem véletlenül lett a „Védd természetesen!”. Bolygónk legégetőbb problémáival a XX. században csak regionális szinteken foglalkoztak a nemzetek, mára azonban már nem csupán a víz tisztasága a globális kérdés. Árvizek, aszályok, vízszennyezés – mind károsítják a növényzetet, talajt, folyókat, tavakat. Hogyan csökkenthetjük az ezek által okozott károkat? Hogyan szabhatunk gátat a környezetszennyezésnek?

A megoldást a természet maga kínálja. A jellemzően egyetlen funkciót – például csatornázás – betöltő szürke infrastruktúra megoldásai mellett a zöld infrastruktúra térhódítása azért fontos, mert több probléma egyidejű kezelésére is lehetőséget nyújt. Új erdőket kell telepíteni, vissza kell kapcsolni a folyókat az árterekhez, helyre kell állítani a vizes élőhelyeket, hiszen ezek tartják egyensúlyban a víz körforgását, javítva az emberiség egészségét és életminőségét.

Napjainkban több mint 2 milliárd ember kénytelen szennyezett vizet inni, s míg ma az emberiség 36 százaléka él vízhiányos régiókban, az évszázad közepére több mint a fele kerül ebbe a helyzetbe.

A víz világnapja egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg.

A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvíz-készletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiro tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése.

Tudod-e?

A víz az egyetlen elem a Földön amely megtalálható a természetben mind a három halmazállapotában.

1 csésze kávéhoz szükséges kávészemek előállításához 140 liter vizet használnak fel, 1 kg rizshez 5000 liter vízre szükség ( ennek egy része újrahasznosított).

Szabályoz:

A víz szabályozza a föld hőmérsékletét azáltal hogy sok energia kell a felmelegedéséhez, így a nap nem melegíti fel bolygónkat rövid idő alatt.

Ami még érdekes:

  • A meleg víz nehezebb, mint a hideg.
  • Maga a víz nem vezeti az áramot, csak a benne lévő szennyeződések.
  • A zsiráfok tovább bírják víz nélkül, mint a tevék.
  • 1 db szilárd talajon eldobott cigarettacsikk körülbelül 1 köbméternyi talajvizet szennyez.