Megszületett a kormányhatározat, 2021-ben 224 millió forint központi forrásból indul a Kiskörei Vízerőmű melletti rafting pálya kivitelezésének előkészítése, méghozzá a Magyar Kajak-Kenu Szövetség sportszakmai bevonásával.

A turisztikai és sportcélú fejlesztésnek köszönhetően néhány éven belül Magyarországnak lesz saját épített vadvízi pályája a gyönyörű Tisza-tó partján!- adta hírül a Magyar Kajak-, Kenu Szövetség közösségi oldalán.

 

Magyarországon egyedülálló raftingpálya látogatottsága az előzetes várakozások szerint elérheti a Tisza-tavi Ökocentrumét, ahol tavaly 231 ezer vendég fordult meg.

 

Mi is a rafting?

A rafting szó jelentése: vadvízi evezés, amely során 4-12 fő gumicsónakban ülve zuhatagos folyón evez végig. A mai értelemben vett vadvízi evezés a 20. század közepétől kezdett népszerű sportággá válni. A raftot (nagyon erős, felfújható gumicsónakot) eredetileg az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki, speciális bevetéseken használták az elit alakulatok. A kalandvágyók azonban hamar felfedezték, hogy ezek a csónakok szinte mindent kibírnak, így a veszélyes, sziklás vadvizek sodrását is. Így indult hódító útjára a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő sportág, a vadvízi evezés.

Hová tervezik a pálya építését?

2014-ben adták át a Kiskörei Hallépcsőt, Európa legnagyobb ökológiai halfolyosóját, mely a nyári nagy vízszint-különbség idején biztosít átjárót a halaknak a tározó és a Tisza között. Mióta a létesítmény elkészült, sokaknak mozgatta meg fantáziáját az 1 300 méter hosszú, 27 kis vízlépcsővel, zuhogóval rendelkező „hegyi patak”, hogy nyáron kipróbálják itt a raftingot!

A Hallépcsőről itt írtunk, olvass róla! (kattints!)