Orvhorgászt fogtak a halőrök

Január elején került halőrkézre a Hordódi-Holt-Tiszán a nyakzóhálóval halászó N.Cs., négyesi lakos. A büntető eljárás során a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal jelentős pénzbírság kiszabása mellett 3 év állami horgászjegytől való eltiltással is büntette az elkövetőt. A jogosulatlan halászatért és tiltott halfogási eszköz és mód alkalmazásáért 310.000 Ft-os halvédelmi bírság megfizetésére kötelezték a tetten ért orvhalászt.

Előállították az elkövetőt

A Tisza-tavi Sporthorgász Kft. halászati őrei 2018. január 3-án napközben, szolgálat teljesítés közben orvhalászt értek tetten. Mobil csónakjukkal a Hordódi-Holt-Tiszára érve vették észre a nyakzóhálót éppen kezelő N. CS négyesi lakost. A sporthorgász munkatársai videofelvételen rögzítették a cselekményt, és a menekülő orv-halász után eredtek. Az elkövetőt az erdőben sikerült feltartóztatni, majd a nehezen megközelíthető területről kivezetni a rendőri előállításhoz. Ezt követően megkezdték az intézkedést a helyszínre hívott vízi-rendészeti munkatársakkal kiegészülve. Az elkövetőnél tartott házkutatás során további tiltott halászeszközt találtak, majd az előállítás a kiskörei vízi-rendészeti rendőrőrsön folytatódott.

A közigazgatási eljárás során a kiszabható büntetés mértéke 10-től 500 ezer forintig terjedhet, valamint az elkövetőt 3 hónaptól 3 évig terjedő időszakra eltilthatják az állami horgász- vagy halászjegy váltásától. Ezen felül a rendőrség orvhalászat bűncselekményének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.


Forrás: Tisza-tavi Sporthorgász

Tiltott módszerek

A bűnözők éjjel dézsmálják az állományt. Az utakon figyelőket hagynak, akik azonnal jelzik a tónál serénykedő társaknak, ha észreveszik a halőröket.
A tolvajok különböző módszerekkel tökélyre fejlesztették a lopást: nyakzó hálót (amelybe belegabalyodnak a halak), varsát ugyanúgy alkalmaznak, mint etetőkosarat vagy a hármashorgot, amellyel végiggereblyézik a tó fenekét.

2013. július elsejével hatályba léptek az orvhalászatra is vonatkozó, jelentősen szigorított új Büntető Törvénykönyv passzusai. Sokan reméljük, hogy ezek fordulópontot jelentenek majd az orvhalászat elleni küzdelemben, ugyanis a korábbi szabályozással ellentétben, mostantól kezdve valódi visszatartó ereje lehet az ilyen jellegű cselekményekért kiosztható büntetéseknek.

Az új Büntető Törvénykönyv 246.§ -a így fogalmaz:
Aki
a) jogosulatlanul halászhálóval vagy más halászati eszközzel – a horgászatot kivéve – halfogásra irányuló tevékenységet végez,
b) külön jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.