A Tisza-tavi Sporthorgászhoz tegnapi nap folyamán bejelentés érkezett, mely szerint az Aponyháti-csatorna szabályozó műtárgya mellett (a zsilipnél) nagy tömegben vannak jelen békés halak, és oxigénhiány jeleit mutatták. A Sporthorgász Kft munkatársai azonnal a helyszínre siettek és méréseket végeztek.

A csatornában elvégzett több mérés is igazolta az oxigénhiányt, minden esetben 1 mg/l alatti értékeket észleltek a szakemberek. A kritikusan alacsony oxigénszintek azonnali beavatkozást kívántak meg a halak érdekében.

A KÖTIVIZIG kiskörei szakaszmérnökségének munkatársai gyors segítséget nyújtottak és a műtárgy részéleges megnyitásával biztosították a halak átjutási lehetőségét a Tisza irányába. Ezáltal a veszély elhárult, több tonnányi hal menekült meg a pusztulástól.
„Ezúton szeretnék köszönetet mondani Szepesi Imre poroszlói horgásztársunknak a bejelentésért, Fejes Lőrincnek és a KÖTIVIZIG munkatársainak a gyors beavatkozásért.”

Miért "pipálnak" a halak?

Pipálásnak azt a viselkedést hívjuk, amikor a halak a víz felszínén nagy tömegben összegyűlve tátognak.

Ha a vízben túl kevés az oxigén, akkor ezzel a módszerrel próbálják meg a vizet és a levegőt összekeverni, éltető oxigénnel dúsítani.

Köszönöm, de ebben az esetben az érdem nem engem illet. Akik bejelentenek a Tisza-tóval kapcsolatban bármilyen észrevételt az irodánkba, azt szigorúan anonim módon kezeljük, sem a neve nem derülhet ki, sem más az adott személyre utaló információ. Most viszont kivételt teszek és innen is szeretném megköszönni neked Zoltán Bozó, hogy felhívtál idődet, energiádat nem kímélve. Köszönöm szépen a halőrök és a vízügy gyors reagálását is.

Szepesi Imre- Sellő Horgászbolt

A Tisza-tó nem más, mint az 1973-ban átadott Tisza II., vagy más néven Kiskörei Víztározó és erőmű. A mesterségesen kialakított 127 négyzetkilométeres tározótér az Alföld legnagyobb vízfelülete lett. Kiterjedése ötöde a Balatonnak, de ötszöröse a Velencei-tónak. A Tisza-tó felejthetetlen természeti környezetében több mint 50 halfaj él, ezek közül 12 védett. A halak nagy része akár  a horgászok zsákmánya is lehet; ha vigyázunk rá. Szeretnéd megismerni a Tisza-tavat? Ebből az írásunkból minden kiderül!

Forrás: kép és szöveg Tisza-tavi Sporthorgász