Videónkban már láttátok, milyen jól halad a Poroszló-Tiszafüred közötti kerékpárút építése, mára a hídelemek is a helyükre kerültek.

Ahogy arról már ősszel beszámoltunk Poroszló-Tiszafüred közötti kerékpárút műtárgyainak szerkezete már jórészt készen van. A Tisza-hídon már a védőbevonatok elkészítésén dolgozik a kivitelező – tájékoztatott a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút megvalósítása kiemelten fontos közlekedésfejlesztési projekt Heves megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán. A Tisza-tó nagyobbik, déli része körüli kerékpárút kiépítése az elmúlt években a 33. sz. főút menti szakasz kivételével nagyrészt megvalósult.

A projekt célja, hogy a Tisza-tó 33. sz. főúttól délre eső, nagyobbik része kerékpárral is körbejárható legyen, ezáltal segítse elő a turizmus további fejlődését, valamint kiszolgálja a hivatásforgalmi kerékpáros igényeket is.

A projekt keretében a 33. sz. főút jobb oldala mellett, attól fizikailag elválasztott, mintegy 6,5 km hosszú kerékpárút épül a Tisza-tó Poroszlói gátjától Tiszafüredig A kerékpárút Tisza tavi szakasza keresztezi az Eger- és a Szomorka-patakot, melyeken egy 308 m, illetve egy 86 m hosszú új látványos íves főtartójú, a főúttól külön szerkezetű kerékpáros híd épült meg.

A Tisza-tó a természetet-, és az aktív kikapcsolódást kedvelők célpontja, ezért is volt az Eger- és Szomorka-patak híd tervezésénél az egyik fő szempont a természetes környezetbe illeszthetőség.

A két híd szerkezetének össztömege mintegy 500 tonna, mely rendhagyó formájú vasbeton pillérekre támaszkodik fel. Az acél hídelemeket Lengyelországban és Magyarországon gyártották és speciális közúti szállító járművekkel szállították ki a helyszínre, ahol 200 tonnás autódaru segítségével emelték a tervezett helyükre.

A Szomorka-patak híd fő szerkezete elkészült, az Eger-patak híd szerelése ütemterv szerint jelenleg is folyik, valamint a kivitelező dolgozik a csatlakozó kerékpárút szakaszok vízelvezetésének építésén és aszfaltozásán is.

A kerékpárút Tisza-folyón való átvezetését a 33. sz. főút Tisza hidjának (280 m) pillérjein kialakított konzolszerkezettel biztosítják, melyekre elhelyezésre kerültek az előregyártott íves főtartóval rendelkező acél hídelemek.

A tervező nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az egymás mellé épített vasúti, közúti és kerékpáros híd szerkezete összhangban legyen egymással, illetve minél jobban beleilleszkedjen a környezetbe.

A kerékpáros Tisza-híd szerkezetépítési munkái mostanra befejeződtek, már csak a védőbevonatok elkészítése van hátra.

A kerékpárút keresztezi a Tisza öblítő csatornáját is egy kis műtárgyon keresztül, ahol egy 90 fokban, kézi erővel felnyitható 6 m hosszú kishíd került legyártásra és a helyszínen összeállításra. A híd már üzemképes. Jelenleg itt is a védőbevonatok elkészítésén dolgozik a kivitelező.

Ennek a beruházásnak a megvalósulásával tehát végre teljesül a kerékpárosok nagy álma, s végre biztonságosan, saját pályán körbekerekezhetővé válik a teljes 67 km-en (kiskör) Tisza-tó ez év májusától.

Forrás: Turizmus.com, főkép: NIF