A Tisza-tó csatornái után, már az élő folyó szakaszán is megkezdték röptüket a kérészek!

Évről-évre világraszóló csodával örvendezteti meg a természet szerelmeseit és a tisza-menti embereket „legmagyarabb” folyónk a Tisza. Júniusban, nyár elején Európa-, és a világ legnagyobb kérészei – ha megfelelőek az időjárási feltételek- a három évig tartó növekedés és készülődés után felszínre jönnek, hogy eleget tegyenek a természet hívó szavának, s párt keressenek maguknak.

a milliárdnyi kérész kirepülését, víz feletti násztáncát, párzását, peterakását, pusztulását – nevezzük tiszavirágzásnak.

Rövid kis életük…

Rajzáskor a hímek hamarabb és sokkal nagyobb számban jönnek fel a felszínre, mint a nőstények, így jóllakatják a rájuk váró halakat és madarakat addigra, amikorra a kisebb termetű, de fajfenntartás szempontjából fontos nőstények előbukkannak.

A párosodás után a nőstények lerakják petéiket a víz felszínére, melyek hosszú, veszélyekkel teli utat tesznek meg a mederfenékig, beágyazódnak az iszapba, s kezdetét veszi a három évig tartó lárvaéletük. Három év elteltével a lárvák szárnyas rovarrá, imágóvá válnak sorozatos vedlések után, és ismét kezdetét veszi a násztánc.

Kérész-nézés Szabicsékkal:

Kérésznéző túráinkat 2018. 06. 09.-től (szombat) naponta (kb 4 nap) indítjuk. Előzetes bejelentkezés szükséges az [email protected]

Programunk tartalma:

  • 17:45-től gyülekezés a kikötőben
  • 18:00-tól filmvetítés és előadás következik a Tiszavirágzásról
  • 18:30-kor vízre szállunk, hajóból és csónakból szemléljük meg a kérészek rövid életű násztáncát.

Túra időtartama: 1 óra

Helyszín: Tiszaörvény, Szabics Kikötő

Részvételi díj:

Felnőtt: 1 000 Ft

Diák, nyugdíjas: 750 Ft (Diák: általános/középiskolás diákigazolvány, nyugdíjas: nyugdíjas/személyigazolvány)

Résztvevők száma túránként maximum: 100 fő

Előzetes bejelentkezés szükséges az [email protected]!

A Tiszavirágzást nem mi, hanem a természet szervezi. A kérészek élete rajtunk kívül álló esemény. Garantálni, befolyásolni nem tudjuk!

Túravezetők, akiket szívesen ajánlunk

Kérésznéző túrák Abádszalókról:

Kasza Sándor 06 30/910 7013

Tiszafüredről:

Bencsik Barnabás 06 20/388 6072