Június 20-án adják át a bringásoknak Magyarország leglátványosabb kerékpáros-fejlesztése, a Tisza-tavat megkerülő bicikliút Tiszafüred és Poroszló közötti szakaszát, melyhez három hidat építettek.

Végre biztonságossá válik a Tisza-tó kör a kerékpárosoknak!

A Tisza-tónál évről évre rekordokat dönt a kerékpárosok száma, mely a síkvidéki kerékpározás központjává vált . A bringások életét, de főleg biztonságérzetét azonban eddig nagyban nehezítette, hogy a tókerülésnek egy 9 km-es szakaszán a nagy forgalmú 33-as főútvonalon kellett közlekedniük.

A kerékpárút már elkészült, de a víz fölött megépült hidakat még nem lehetett használni. Június 20-tól azonban átadják a műtárgyakat, s birtokba vehetik a kerekezők.

Magyarországon egyébként még soha nem történt ennyi kerékpáros-fejlesztés egy időben, mint ezekben a napokban – mondta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos pénteken az EuroVelo 6 kerékpáros-útvonal dunakeszi szakaszának építési munkálatait megnyitó sajtótájékoztatón. Révész Máriusz hozzátette: Magyarország fordítja a legtöbb uniós forrást kerékpárutakra.

Hol van a Tisza-tó?

A Tisza-tó Magyarország keleti régiójában a Tisza 404 fkm-e (Kisköre) és 440,5 fkm-e (Tiszabábolna) között, a Tisza hullámterében kialakított mesterséges víztározó.

Területe 127 km2, legnagyobb hossza 27 km, legnagyobb szélessége 6 km. Nagysága egyötöde a Balatonnak, de közel ötszöröse a Velencei-tónak. Duzzasztását a kiskörei vízlépcső 1973-as üzembe helyezése tette lehetővé, mely a Tisza magyarországi szakaszán a második vízlépcső.

Nézz utána itt még több infonak! Kattints!

Kis-kör/Nagy-kör

A Tisza-tavi Kis-kör hossza 65 km. Kis körnek hívjuk azt az utat, amikor nem teljes egészében kerüljük meg a tavat, hanem  Poroszló és Tiszafüred között a 33-as mellett levágjuk az utat – ez mintegy 65 km. Eddig ezen a levágott szakaszon a főutat kellett használniuk a bringásoknak, ez változik meg most, 20-ától.

Nagy körnek pedig azt nevezzük, amikor ténylegesen egy kört megyünk, és mindezt megspékeljük még egy izgalmas kompozással is. Ebben az esetben Poroszlónál nem tekerünk át a 33-ason, hanem az ároktői kompig a zötykölősebb, földúttal borított töltésen vagy közúton juthatunk el. Átkompozunk Tiszacsegére, és onnan jutunk vissza Tiszafüredre.

 

TIPP! A tókerülés szuper családi program tavasz-, nyár elejei vagy épp kora őszi hétvégékre! Ehhez válaszd a Tisza-tó első auditált, bronz minősítésű Családbarát panzióját Abádszalókon! Kattints ide!