A Tisza-tó június vége óta végre teljes egészében  biztonsággal körbekerekezhetővé vált a  kerékpárút  Tiszafüred és Poroszló közötti utolsó szakaszának átadásával. A négy méter magas töltés tetején a  panorámaút könnyű és biztonságos terep, így idősebbek és kisgyerekesek is bátran nekivághatnak a 66 kilométeres távnak.

Kombináljuk bátran a bringázást a mesébe illő vadvíz rejtett szépségeit bemutató csónaktúrákkal vagy, ha kimelegedtünk,  nagy csobbanásokkal a strandokon.

FONTOS! A fényképezőgép mindig legyen kéznél!

Látnivalók útközben

Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, Tiszafüred

Tiszafüreden található a tó legnagyobb bringakölcsönzője és infópontja, ahol kiegészítő eszközök bérlésére, szervizelésre is van lehetőség.

TIPP! Az épület tetejére tekerjetek fel, mert lélegzetelállító a panoráma!

 

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló

A Természet Temploma Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszerével, víz alatti alagútjával, interaktív kiállításaival, szabadidőparkjával, állatbemutatóival, vízi játszóterével, 3D-s mozijával igazi családi programhelyszín Poroszlón. Kikötőjéből kishajós kirándulásra vagy önálló felfedezésre is indulhatunk a GPS-szel felszerelt motorcsónakokon.

TIPP! Akár egész napos program, szóval szánjatok rá időt, elegendőt!

 

Tisza-tavi vízi sétány

A poroszlói Fűzfa kikötőből induló kishajókkal érhető el a nádasban kanyargó, másfél kilométer hosszú fahídrendszer. Madárleseiből kényelmesen megfigyelhetjük a tavon fészkelő vagy átvonuló sokféle madárfajt, kilátójából pedig csodás a panoráma a Kis-Tiszára.

TIPP! Poroszlón feltétlenül kóstoljátok meg a Poroszlói Rétesház isteni, házi réteseit!

 

Élményfalu, Sarud

A sarudi KalandParton minden adott ahhoz, hogy jól érezzük magunkat: a strandoláson kívül kipróbálhatjuk a hatalmas vízi játszóteret, a mászóbázist, a trambulinpartot, és vízi sporteszközök is kölcsönözhetők.

Kiskörei hallépcső

Európa legnagyobb ökológiai halfolyosója, melyet úgy képzelj el, mint egy csodás kis hegyi patakot! A másfél kilométer hosszú, 27 kis vízeséssel tarkított folyosó biztosítja a szabad vándorlást a halaknak a tó és a Tisza között, megkerülve a Kiskörei Vízlépcsőt. Izgalmas megfigyelni a mozgásukat, amit webkamera is közvetít.

TIPP! Rengeteg a szuper látnivaló, az összes egy napba bele sem fér! Tölts el 2-3 napot a csodás Tisza-tónál, s meg ebben az egyedi, hangulatos vendégházban!   Kirándulás előtt, után jól fog esni az átmelegítő szauna vagy az ellazító jakuzzi beltéri wellness részükön!

Abádszalóki strand

A motoros vízi sportok paradicsoma. Vízisí, jetski, banánozás és óriáscsúszdák gondoskodnak az adrenalindús kikapcsolódásról. A közelmúltban a tó összes strandja (Tiszanánán, Sarudon, Poroszlón, Abádszalókon, Tiszafüreden, Kiskörén) megújult.

TIPP! Kóstold meg a Tisza-tó legfinomabb Halászlevét a Lilaakác Kisvendéglőben, melyet a Magyar Turizmus Zrt Magyarország TOP25 kisvendéglőjébe választott! Ízes ételek, kockás abrosz, s nem mellesleg az ország legöregebb, egy tőről fakadó lilaakáca.

 

Tiszavirág ártéri sétaút és Pákász tanösvény, Tiszaörvény

A tiszaörvényi Szabics Kikötőből csónakkal elérhető tanösvényeken, az ártéri őserdő rejtekében ismerhetitek meg a pazar élővilágot rejtő érintetlen területeket. A  Göbének nevezett belső tavon evezhettek kis csónakokkal, de a lápok mindentudóinak nevezett pákászok életét is megismerhetitek. Helyenként csak gumicsizmában járható, de azt adnak a helyszínen.

 

TIPP! A közelben találod Magyarország egyetlen függőcsatornáját, a Horthy-csatornát, melyet az 1930-as években építettek azzal a céllal, hogy öntözővizet szállítson a Tiszából a kenderesi Horthy birtokokig. Még ma is üzemel.

Hol van a Tisza-tó?

A Tisza-tó , vagy lánykori nevén a Kiskörei Víztározó, Magyarország keleti régiójában , az Alföld északi részén, a Tisza 404 fkm-e (Kisköre) és 440,5 fkm-e (Tiszabábolna) között, a Tisza hullámterében kialakított mesterséges víztározó.

127 km2-es vízfelülete három megyében terül el: Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod -Abaúj-Zemplén megyék területén.

A Tisza duzzasztásával hozták létre Magyarország és a Kárpát-medence második legnagyobb tavát. Szóval a Tisza-tó az a tó, amelyik folyik, és az a folyó, amelyik állóvíz is egyben.

Az 1960-as években tervezett, ‘68-73 között épített tározó medrének kialakítását követően 1973-ban történt meg az első elárasztás, illetve a második 1978-ban. Ezen a szinten üzemel ma is a tározó, melynek területe 127 km2, hossza 27 km. Legnagyobb szélessége 6,6 km, amely Poroszló és Tiszafüred között mérhető, míg legkisebb szélessége Tiszaderzs határa és Dinnyéshát között 0,6 km. A tó átlagos vízmélysége 1,3 m, viszont az egyes medencék átlagmélysége 0,8 és 3 méter között változik. Vízszintje a Kiskörei-vízerőmű által szabályozható, melynek nagy szerepe van a téli és nyári vízállás kialakításában is, melyek között nagyjából másfél méteres szintkülönbség is lehet.