Már a Tisza-tavon is ébredeznek az első kérészek, kezdődik a természet egyik megismételhetetlen, legnagyobb csodája a tiszavirágzás!

Ha szerencséd van, te is meglesheted ezt a csodálatos jelenséget a Tiszán és a Tisza-tó egyes részein. A tiszavirág Európa legnagyobb testű kérészféléje, és általában június első felében látványos násztáncba kezd. A pontos dátum nincs kőbe vésve, azt csak saccolni lehet, mert a rajzás időpontja  a vízállás és az időjárás függvényében változhat, és csak nagyon rövid ideig tart. A jelenség az alkonyati órákban éri el a csúcspontját, amikor több tíz- vagy akár százezres nagyságrendben röpködnek a víz felett a tiszavirágok. Négy év készülődés után egy órán át…

Egy-kettő már megmutatta magát a szerencséseknek a Tisza-tavon, ahogy azt Bencsik Barnabás, az egyik legjobb túravezető közzé tette oldalán:

Tegnap este is csak ennyien voltak, tehát még nem indult el igazán a virágzás! De napok múlva, ha melegszik az idő akkor…

Tegnap este is csak ennyien voltak, tehát még nem indult el igazán a virágzás! De napok múlva, ha melegszik az idő akkor…

Közzétette: Barnabás Bencsik – 2020. június 7., vasárnap

Mi is az a tiszavirág?

A tiszavirág a kérészek családjába tartozó, 8-12 centiméter hosszú, színpompás rovar (Palingenia longicauda). Két pár szárnya hártyás, gyengén recézett, világosbarna színű. Az ivarérett állatok rövid felszíni életük során nem is táplálkoznak, bélcsatornájukat levegővel pumpálják fel, hogy könnyebben tudjanak repülni.

Nemcsak a Tisza, hanem a tiszta víz szimbóluma is e kis rovar, hiszen rendkívüli érzékenysége miatt csak a kevésbé szennyezett helyeken fordul elő a Tiszán.

TIPP! Mit lehet, mit kell tudni a csodás Hungarikumról? Olvassd el itt! (Kattints!)

Szeretnél idén te is része lenni a kérészek csodás, négy évig tartó készülődése utáni rövidke, egy órányi életüknek?

A Tisza-tavi túravezetők megmutatják neked a csodát, de mindenképpen előre egyeztess időpontot velük!

Aki pedig biztosra szeretne menni, szánjon rá két-három napot, mert a természet irányítja ezt a néhány napig tartó csodát, embernek beleszólása nincs.

TÖLTSD EL ITT A NAPOKAT,  mi őket ajánljuk: Szállás azoknak, akik őszinte hangulatra, stílusos kényelemre, valódi törődésre és valódi élményekre várnak.