A Tisza-tó 10 legszebb helyét megtalálni igazán nehéz feladat! Na, nem , mintha nem bővelkedne természeti és épített látnivalókban, inkább az a nehéz, hogy a rengeteg csodás dokgot tízre kell szűkíteni.

1. Abádszalók – Yacht Kikötő

A Tisza-tó dél-nyugati csücskében található Attila-öbölben építették meg az egyik (a) legszebb kikötőt (fenti kép). Ha erre jársz, tegyél itt egy sétát, vagy egy padon ücsörögve gyönyörködj a vízen  csillogó napfényben, a hullámokon csendesen imbolygó vitorlásokban, a tájban.

 

2. Kiskörei Homokpad

Az erőmű után, ahol az átbukó víz lecsendesedik, az élő Tiszán találod a homokpadokat. Aranybarna fövenyén sétálgatva, napfürdőzve igazi kikapcsolódás vár rád.

3. Sarudi-medence

Kiskörétől észak-keletre van a tó legnagyobb, egybefüggő vízfelülete. A part menti nádasok után, ha kitekintesz a kikötőből ilyen pazar látkép tárul a szemed elé. A sok és változatos szépség a Tisza-tó mozaikos szerkezetének köszönhető, melyet az ember épített, a természet birtokba vett .

4. Az Óhalászi-Holt-Tisza

Valóban meseszép, és nagyon különleges helyet mutatunk be: az Óhalászi Holt-Tisza egy nagy patkó alakú holtág, ahová a nádtengeren keresztülvezető csatornán jutunk el. A holtág jellegzetessége a sötét színű, kristálytiszta víz, amit hófehér tündérrózsa mező szegélyez. A holtágban rengeteg elhalt fatörzs, tuskó található, melyeken csérek és szerkők költenek nagy számban. Csodás táj, és káprázatos tündérrózsa-mezők várnak rád e helyen.

5. A poroszlói Tisza-tavi Vízisétány

A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó tanösvényen megfeledkezhetsz a mindennapokról. A másfél kilométer hosszú, vízre épített fahíd-rendszer csak arra vár, hogy Te is felfedezd!

Figyelem: A sétány kezdetére csónakkal viszik a látogatókat. A csónakok a poroszlói Fűzfa Panzió kikötőjéből indulnak.

 

6. Duhogo
Poroszlónál, a Gólyaorr nevű kanyarulatnál kell letérni, hogy megtaláld e fantasztikus hely bejáratát. Ne add fel (vagy keress túravezetőt), mert a kis, keskeny csatornán bejutva gyönyörű tündérrózsamező tárul elénk, sok kiszáradt fával tarkítva. Kis szerencsével megpillanthatjuk a barna kányát, mely a holtág közelében költ.

7. Kis-Tisza

Még mindig maradunk ezen a környéken, s a Duhogotól visszafordulva, jutunk a Kis-Tiszára.  Folyamatosan változik a táj, kinyílik a tér. A csatornát nádasok, gyékényesek szegélyezik,  júniustól szeptemberig tündérrózsa, sárga vízitök, úszó-, hínaras-, üveglevelű békaszőlő foltok találhatók. Gyakran látni fiókát vezető szárcsát, vízityúkot, táplálkozó szürke gémet, nagy kócsagot, vörös gémet.

8. Csónaktúrák – túravezetővel

Akinek csak egy program fér idejébe, feltétlenül ezt a klassz, 2-3 órás kirándulást  válassza! Az összes kikötőben vannak ügyes, kedves túravezetők – Matula bácsik”, akik úgy ismerik a vizet, mint a tenyerüket. Az öblítőcsatornák világa, a nyílt vizek, az élő Tisza: mind felfedezhető ezen az utazáson.

Ha szerencséd van, s jókor érkezel, szemtanúja lehetsz egy ritka eseménynek, a Tisza virágzásának. Ennek időpontja évente eltérő lehet az időjárás függvényében. Június elejétől június végéig figyelheted meg, de erről már május vége felé gyűjtsd az információt, hogy le ne maradj.

9. IX. öblitő-csatorna

A IX. Csatorna Tiszavalknál található. A tavon 12 van belőle, s szerepük szerint ezek kötik össze a tározóteret az élő Tiszával. A medret övező parti sáv (övzátony) természetes állapotában folyamatosan töltődik, kiemelkedik és nem teszi lehetővé a folyón érkező frissítő víz szétterülését. Egyben ezen csatornákon találhatjuk a tó híres rejtekútjait.

10. Tisza-tavi virágtenger

A Tisza-tó sok részén, főleg a kisebb vízmélységű öblökben, holtágakban láthatjuk a csodás virágtengert!  Júniustól szeptember közepéig gyönyörködhetünk a néhol fehér, néhol sárga vízi szőnyegben, bár nem ritka, amikor a fehér tündérrózsa- vízitök társulásban mindkét növény képviselői együtt virítanak.

 

Gyere a Tisza-tóra,

mert itt, akár minden nap, vár rád is egy csodás hely!

Fotók: Szalóki Yacht Kikötő, Matulokbácsi, Lázár Miklós, Kasza Sándor, Kasza Sándor, Matulokbácsi, Matulokbácsi, Mravik Emma Melinda, CSTT, Matulokbácsi