A Tisza-tó  Kelet-Magyarország legnagyobb, országunk második legnagyobb tava. Ez a mesterségesen, a Tisza duzzasztásával létrehozott 127 négyzetkilométeres vízfelület ma egyedülálló ökoturisztikai paradicsom. Az ember alkotta, de a természet birtokba vette, s alakította ki mai formáját.

A Tisza-tó egyedisége sokszínűségében rejlik. Itt a pihenni, fürdőzni, sportolni vágyók paradicsomát találjuk, néhány kilométerrel odább pedig Európa legnagyobb egybefüggő, virágokkal teli tündérrózsa- és tündérfátyol mezeje, a parti fűzfák, a nádasból felröppenő madarak a háborítatlan természet szépségével kápráztatnak el bennünket.

 

A tó első vendégei a horgászok voltak, akik ma is szép számmal keresik fel a Tisza-tó változatos horgászhelyeit. Sehol máshol nem találjuk a horgászatra alkalmas vízterek olyan széles kínálatát, mint itt. Egy hajnali horgásztúrán felébreszthetjük a Tisza mélyén, alattunk akár 20 méterre elfekvő harcsaóriásokat.

A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozó területen egy 1973 óta védett madárrezervátumot hoztak létre, mely ma már a Világörökség részét képezi. Ez a terület a jól kialakított túraútvonalaknak köszönhetően alaposan bejárható. Itt találhatóak a Tisza-tó híres gém-, és kormorántelepei.

Két tanösvény is várja a természetkedvelőket a tavon. Az egyik Poroszlón, a másik Tiszafüred-Örvényen. A tóra épített 1-1,5 km hosszú fahídrendszerről felfedezhetjük a madarak élőhelyeit, kilátókból gyönyörködhetünk a páratlan Tisza-tavi panorámában.

Néhány éve nyitotta meg kapuit a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón, ahol Európa legnagyobb édesvízi akváriumaiban, karnyújtásnyira vizáktól , harcsáktól, pontyoktól vagy keszegektől, ismerhetjük meg hazánk és az édesvizek fajait.

A vízi-sportok kedvelői válogathatnak az úszás, evezés vagy a motoros sportok között.
A tavat körbeölelő, 4 méter magas természetes kilátón, a töltésen halad az Eurovelo11 nemzetközi kerékpáros útvonal, így aki száraz oldaláról szeretné megismerni a tavat, bringájáról megteheti.

S még hosszan tudnám folytatni a sort, mennyi-mennyi érdekes, szórakoztató, tartalmas program közül lehet válogatni itt, a Tisza-tavon, ahol az élmények körbevesznek.
FIGYELEM! A következő kisfilm a nyugalom kiváltására alkalmas képi és hanghatásokat tartalmaz. Aki a stresszt választja, kérjük, ne nézze meg ezt a filmet!

 

Gyere a Tisza-tóra! Tudod, itt a helyed!

 

Fotók: Lázár Tünde, EWK Apartman, Cstt, Lázár Miklós, Zsidai Zsuzsi, Kasza Sándor, Poroszlói Ökocentrum, Balán Attila