Az őszi természet életre szóló élménye, csodával felérő látványossága Hortobágyon a nagy daruvonulás.

Szeptember második felétől  november közepéig ezen a vidéken pihennek meg az Észak-Európában „nyaraló” darvak Afrikába vezető útjuk során. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember közepétől november elejéig különböző hétvégi túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

 

Daruvonulás szempontjából Hortobágy szinte egész Európa legkedveltebb állomása, mert ezek a hatalmas madarak az éjszakát biztonságot nyújtó, mocsaras-lápos területen, vagy leeresztett halastavon szeretik tölteni.

Évente majd 250 000 daru fordul meg ebben a térségben. Október közepén a szinkronszámlálások során egy nap alatt a becsült darvak mennyisége meghaladja a 160 ezres egyedszámot is. A közeli tarlókon táplálkozó darvak 20-30 ezres csapatokban húznak éjszakázó helyükre, páratlan látványt nyújtva a naplementében. 

A hajnali daru-les szintén feledhetetlen látvány, a kelő nappal együtt kelni a hatalmas, egyre hangosabb darvakkal. Napkeltekor szárnyra kapnak, s a szélrózsa minden irányába elrepülnek kisebb, párszázas csoportokban a kedvelt táplálkozó területeikre.

 

DARU KISKOKOS

A közönséges vagy szürke daru (Grus grus) a Hortobágyi Nemzeti Park címermadara. Testhossza 110-120 centiméter, szárnyfesztávolsága 190-220 centiméter, – szóval kb akkora, mint egy 8-9 éves gyerek, vagy akinek ez mond többet, mint egy Ferrari- testtömege 4500-6000 gramm. Alapszíne palaszürke, azonban közelről a fejtető piros színe is látható.

Életmódja:

Költőterületén, Észak -Európában főként füvet, növényi hajtásokat, rovarokat, néha halakat, kisebb emlősöket és madárfiókákat eszik. Vonulásakor magas keményítő tartalmú kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkozik, tavasszal és nyáron inkább rovarokat fogyaszt. Télen nagy csapatokba verődik. Várható élettartalma 20 év.

Az őszi daruvonulás azért különleges jelenség, mert ezek a gólyánál is nagyobb madarak nem egyszerűen átrepülnek az országon, hanem legalább egy-másfél hónapig itt is maradnak (tavasszal viszont a költési izgalomban lévő madarak nem vagy csak rövid időre állnak meg nálunk). Eközben a százezernyi madár naponta kétszer rendkívül látványos keretek között szárnyra kel, hajnalban a táplálkozó-területekre tartva elhagyják a tavi éjszakázóhelyeket, este pedig visszatérnek ide.

Szervezett túrák

A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember közepétől november elejéig különböző hétvégi túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Lehetőség van kisvasúttal, saját autóval, de akár lovaskocsival is darulesen részt venni. De igazi különlegesség a terepjárós túra szakemberrel, mely során a táplálkozó területekre természetvédelmi őr, gyakorlott madarász, terepi szakember kíséretével történik az utazás, és távcsövekkel a madarak kémlelése, ill. az esetleges gyűrűzött példányok megfigyelése, majd alkonyatkor a daruhúzás megtekintése.

Aki még ebben az évben szeretne részese lenni a csodának, jelentkezzen időben, mert a helyek vészesen fogynak! További információ és jelentkezés itt, kattints!

Képek: Szilágyi Attila-HNP